Kapcsolódás......

Mit kérdezzünk az interjú végén

Milyen kérdéseket tegyen fel, amikor megfordul a helyzet​

Ez lehet egy interjú legijesztőbb része – ahol Ön teszi fel a kérdéseket. Nem akar úgy tűnni, mint aki nem értette meg az elmondottakat, de szeretne érdeklődést és elkötelezettséget mutatni az adott állás és szervezet felé. Tehát hogyan csinálja?

Az általunk adott javaslatokat rugalmasan kell felhasználni, attól függően, hogy mennyi derült ki az interjú alatt. Hasznos lehet egy előre elkészített listával menni, de ez nem jelenti azt, hogy minden kérdést fel kell tennie róla. Csak biztosítsa be magát, hogy ne valljon kudarcot, amikor erre kerül sor.

A háttérinformáció

Először is, az interjú előtt természetesen végezni fog egy előzetes kutatást, tehát lehetnek olyan dolgok a céggel vagy a csoporttal kapcsolatban, amelyeket tisztázni szeretne. Feltehet olyan kérdéseket, mint:

  • Elmondaná, hogyan illeszkedik bele ez a pozíció a céges struktúrába?
  • Melyek a szervezet szélesebb körű célkitűzései és hogyan illik bele ez a pozíció a tágabb képbe?

Ezek jó kérdések háttérinformációk gyűjtéséhez, és segítik Önt abban, hogy felépítsen egy képet arról, milyen lehet valóban az adott válllatnál  dolgozni. Ne feledje, az interjú ugyanannyira hasznos az Ön számára is, mint a foglalkoztatónak. Mindkét félnek érdeke, hogy kölcsönösen pozitív benyomást tegyenek egymásra, és helyes döntést hozzanak a sikeres együttmőködés érdekében.

Rátérni a részletekre

Gyakorlatiasabb kérdések kapcsán, mint  a pontos feladatkörök  vagy elvárások, tegye fel a következő kérdéseket:

  • Kikkel fogok kommunikálni a munkám során?
  • Melyek lesznek a fő mérőszámaim  az első három hónapban?
  • Hogyan épül fel egy tipikus nap?

Az ezekhez hasonló kérdések segítik eldönteni, hogy a mindennapi munka felépítése szimpatikus-e Önnek, és ugyanakkor azt is megmutatja az interjúztatónak, hogy érdeklődik a pozíció iránt.

Mert mindannyian emberek vagyunk…

Bármilyen formálisnak is tűnik a helyzet, ne feledje, hogy a kérdezői is csak emberek, és egy kevés személyes érdeklődés kifejezése nem árthat. Próbáljon valami olyasmit, mint például:

  • Hogyan került Ön ehhez a szervezethez?
  • Mi az, amit jó lett volna tudnia, mielőtt kezdett?
  • Mi az, ami büszkévé teszi Önt, hogy itt dolgozik?

Ne csak ilyen kérdéseket tegyen fel. Rendszerint jó ötlet megmutatni, hogy érdeklik az Önt körülvevő emberek.

És végezetül…

Ne  fejezze be az interjút úgy, hogy azt érzi, nem sikerült megfelelően  bemutatnia magát, vagy elszalasztott bármilyen lehetőséget arra, hogy pár nagyszerűen odaillő tapasztalatáról beszéljen, tehát miért ne kérdezhetne valami olyat, mint:
• Szeretné, ha bármit bővebben kifejtenék?
Ne feledje: az Ön által feltett kérdések valószínűleg az utolsó esélyét jelentik arra, hogy jó benyomást tegyen, tehát kövesse a fenti tanácsokat és kérdezzen bölcsen!